lauantai 22. helmikuuta 2014

#9 Maalaisleipä

Pitkästä aikaa löysin aikaa postailla ja tänään vuorossa on maalaisleipä! Lopullisesta hinnasta verrattuna kaupan valmisleipiin en osaa sanoa mitään, mutta itsetekemästä leivästä tietää ainakin valmistukseen käytetyt ainekset tarkalleen. Ja ainahan uunituore leipä ja sen tuoksu on vaan positiivista. Ja ainakin meillä tulee tosi harvoin ostettua kotiin tämänkaltaista leipää.

Ohjeen nappasin Valittujen palojen kirjasta, Kodin suuri leivontakirja. Kirjassa on todella paljon erilaisia ohjeita, jotka on jaoteltu selkeästi ja lähes jokaisesta leivonnaisesta löytyy kuva. Ohjeesta tulee kaksi suurehkoa leipää, jotka kuitenkin mahtuivat samalle uunipellille, joten paistaa tarvitsi vain kerran.

Taikinajuuren täytyy kohota 5-6 tuntia, joten viikonloppu on ehkä paras aika leipoa itse leipää. Toki juuren voi jättää kohoamaan vaikka työ-/koulupäivän ajaksi. Suurin muutos, jota mä lähtisin tähän ohjeeseen tekemään, on varmaan jauhojen vaihtaminen esimerkiksi moniviljaan.


 Taikinajuureen tarvitset:
5 dl viileää vettä
10 g hiivaa
5 dl hiivaleipä-vehnäjauhoja

Taikinaan tarvitset:
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 rkl vettä
15 g hiivaa
6-7 dl venäjauhoja


1. Liuota hiiva viileään veteen.
2. Lisää juureen jauhot (5 dl) ja vatkaa seos tasaiseksi.
3. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 5-6 tuntia tai yön yli jääkaapissa.

4. Lisää juuren joukkoon siirappi, suola ja veteen liuotettu hiiva.
5. Alusta vehnäjauhot taikinaan.
6. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.


7. Leivo taikinasta jauhoisella pöydällä kaksi leipää ja jätä pintaan hieman jauhoiseksi.
8. Leikkaa leipien pintaan vinot viillot terävällä veitsellä.
9. Nosta leivät leivinpaperoidulle pellille.
10. Anna kohota lämpimässä peitettynä.

11. Paista 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.


1 kommentti:

  1. Kiitos reseptistä, erittäin makoisaa leipää tuli tällä ohjeella! ☺
    Mukavaa viikonloppua!!

    VastaaPoista