maanantai 10. helmikuuta 2014

#5 Lohkoperunat

Nyt on vuorossa "oikeaa ruokaa", eli jotain tarjottavaa vaikkapa päivälliselle tai perheen sunnuntailounaalle. Meidän kotona näitä lohkoperunoita syödään lähes joka viikko ja myös mummi ihastui niihin, kun joululomalla näytin, miten helppoa on tehdä lohkoperunoita itse. Tän ohjeen alkuperää en tiedä, joskus taisin vaan kokeilla tällaista, kun normaalit keitetyt perunat kyllästytti. Ja lopputulos olikin tosi hyvä!

Ohje on tosi yksinkertainen ja valmisteluihin ei mene kauaa. Perunat valmistuu uunissa reilussa puolessa tunnissa, riippuen lohkojen koosta. Ja tätäkin ohjetta on helppo muunnella mieleisekseen lisäämällä omia lempimausteitaan. Perunoiden rinnalla voi tarjota esimerkiksi lihapullia, jotka on myös helppo tehdä itse (linkki lihapullien ohjeeseen). 

Perunoiden valmistamiseen tarvitset vain perunoita (noin kymmenestä perunasta saat pellillisen lohkoperunoita), mausteita (itse käytän suolaa ja paprikajauhetta), öljyä, leikkuulaudan, veitsen ja suurehkon kulhon ja siihen kannen (kannattaa valita konepesun kestävä kulho, koska sen pohjalle jäävä mauste-öljy-seos voi olla vaikea saada kokonaan puhtaaksi käsin). Mausteista ei pitäisi jäädä jälkiä edes vaalean kulhon pohjalle, mutten lupaa varmaksi. Valitse kulho siis fiksusti :)


Aloita pesemällä (ja halutessasi kuorimalla) perunat. Niiden määrä kannattaa pohtia syöjien määrän mukaan, vertaa vaikka keitettyjen perunoiden määrään.


Lohko perunat noin kuuteen osaan, riippuen perunan koosta ja siitä, minkä kokoisia lohkoja haluat. Tärkeintä on, että suurta kokovaihtelua ei olisi, jotta kaikki on samaan aikaan kypsiä.


Laita perunat kulhoon, vaikka useammassa erässä, jos perunoita on paljon.


Seuraavaksi ripottele päälle haluamasi määrä mausteita.


Kaada päälle öljyä, laita kansi päälle ja ravista.


Kaada maustetut perunalohkot leivinpaperoidulle pellille ja laita pelti 225-asteiseen uuniin noin 30-45 minuutiksi.


Naminami!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti